Арх. Шишков: Незаконното строителство в България надхвърля 1 млрд. лв.

За АМ "Хемус" са платени над 212 млн. лв. авансово

09.01.2023 | 16:04 Редактор: Петя Кръстева

Незаконно строителство на пътища, магистрали и язовири за 1 млрд. лв. е констатирало служебното правителство. Регионалният министър арх. Иван Шишков предлага те да бъдат узаконени с нов закон, но след проверка.

Според него решението е Народното събрание да гласува предложените промени в ЗУТ, съгласно които се въвежда принципът на търпимостта на незаконните строежи . По думите на арх. Шишков чрез процедурата за решение, която предлагат, ще бъде проверено това незаконно строителство.

Министър Шишков изброи следните нарушения:

За магистрала "Хемус“ са дадени 212 млн. лв., платени авансово

"Част от изграждащите се в момента 4 и 5-ти лот на магистрала "Хемус" хем са незаконни, хем са платени", тази констатация направи служебният министър на регионалното развитие.

"За участък 4 - без одобрени проекти и без издадено разрешение за строеж на общо 5,300 км. - пътят е изграден до етап полагане и валиране на настилка с трошен камък, заедно с водостоци под него и трите подлеза. На още 2 км са извършени изкопни работи и се изграждат още три водостока. На още около 9,260 км е извършено отнемане на хумусния слой. За участък 5 пък са извършени изкопни работи на 1,250 км. без одобрени проекти и без издадено разрешение за строеж. На още 7,150 км е отнет хумусният слой. Извършени са СМР на 8,400 км от общо 23,200 км", поясни ресорният министър. 

Обща стойност на договорите с контрагенти за строителство на лот 4 и 5 от AM "Хемус" е 212 143 345,60 лв.

Незаконно извършени СМР по текущ ремонт и поддържане на Републиканската пътна мрежа:

За 300 километра пътища, сред които и вълните на магистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора, държавата е отделила 733 млн. лева.

  • Участъци от Републиканската пътна мрежа  (РПМ), на които са извършени незаконно строителни и монтажни работи (СМР), обявени като текущ ремонт, но попадащи в обхвата на "основен" ремонт по смисъла на ЗУТ, съгласно доклада на ДНСК и АПИ от 21.11.2022 г. - 95 обекта с обща дължина 287, 844 км. Част от тези обекти са ремонти на АМ "Тракия" , Пътен надлез над I-8 /Е80/, пътят София-Калотина.

Язовири с извършени незаконни СМР:

  • С Решение на Министерски съвет е одобрен списък на язовирните стени и съоръженията към тях на 414 язовира - държавна и общинска собственост, определени като нуждаещи се от спешен ремонт.
  • Изготвен е доклад на ДНСК от 15.09.2022 г. с изводи от извършените проверки. Проверени са 71 язовира, от тях на 42 е извършен основен ремонт без одобрени проекти и без издадени разрешения за строеж.

Общинско незаконно строителство:

  • Основен ремонт път VIR 2283 /II-407 / с. Мирово - ЖП гара Асеново - С. Асеново, не разполага със строителни книжа. Възложител е община Стражица;
  • Строеж: "Улична канализация, ф110 с дължина 55 м и 2 бр. ревизионни шахти", М-Ст «Абатко", к. к. "Св. св. Константин и Елена", гр. Варна. Въложител е община Варна. Строителството е извършено без одобрени проекти и разрешение за строеж; Водоснабдяване на с. Чолаково - реконструкция и основен ремонт на съществуващ водопровод и нов външен довеждащ водопровод.
  • Строеж: "Реконструкция и основен ремонт на светофарна уредба". Обектът се намира на кръстовището на бул. "Акад. Иван Гешов" и ул. "Урвич" пред УМБАЛ "Св. Иван Риски" и е извършен без наличието на строителни книжа. Възложител е Столична община.
  • Строеж: "Основен ремонт на алейно осветление на Южен парк" е изпълнен от Столична община без необходимите строителни книжа.

Служебният регионален министър очаква мащабите на незаконното строителство да са по-големи. 

"Абсолютно е възможно след общинските избори там, където се промени управлението, тази вълна от незаконно строителство, която ние я намираме в държавната администрация, едни бъдещи кметове да я намерят и в общинската администрация", констатира той.

А във връзка с предложеното решение обобщи, че "не предлагаме амнистия, а предлагаме процедура, по която да бъде проверено това незаконно строителство - да бъде обявено за търпимо.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС